Niet alle studentenhuizen en appartementen, de zogenoemde huisvesting op Curaçao, werken met stroommeters zoals je gewend bent in Nederland, maar met een zogenoemde “Pagatinu” systeem. Wil je ook weten welke type huisvestingen er allemaal zijn op Curaçao en voor jou het beste geschikt is? Bekijk dan onze blog Type huisvesting op Curaçao.

Wat is nu het verschil tussen een normale meter en een Pagatinu systeem?

In Nederland werkt het zo dat je iedere maand een voorschot op jouw verbruik betaald, dit gebeurt voor het gas-, water- en elektra verbruik. Daarnaast word je verzocht éénmalig per jaar de meterstanden door te geven waarmee het definitieve verbruik wordt berekend. Hier krijg je dan een eindafrekening van. Of je hebt teveel betaald en je krijgt terug op je maandelijks voorschot of je hebt meer verbruikt en je moet helaas bijbetalen, dat zijn altijd weer tegenvallers 😉 . Tegenwoordig worden deze meterstanden vaak digitaal al 1x per jaar uit gelezen en hoef je deze niet zelf meer in te dienen.

Het Pagatinu stroom systeem kun je vergelijken met het oude opwaardeersysteem voor je beltegoed op je mobieltje; je koopt in een winkel beltegoed en als het op is moet je weer nieuwe beltegoed bijhalen. Dit werkt dus hetzelfde met Pagatinu, je haalt stroomtegoed en betaald dus van tevoren voor je verbruik.

Opwaarderen van het Pagatinu systeem

Wellicht overbodig, maar wel een erg handige tip; wacht niet totdat je stroomtegoed helemaal op is voordat je nieuwe koopt. Nadat je stroomtegoed op is sta je namelijk gelijk in het donker en wekt je tv, maar ook je koelkast niet meer. Je kunt niet altijd en overal direct stroomtegoed kopen, vooral s ‘avonds en in het weekend moet je daar goed op letten.

Maar hoe en waar moet je nu het Pagatinu systeem opladen? Dit is eigenlijk vrij eenvoudig. Iedere systeem heeft haar eigen persoonlijke nummer. Met dit nummer ga je naar een supermarkt of tankstation die Pagatinu stroomtegoed verkoopt (vaak herkenbaar buiten al met een logo van Pagatinu).

Weet je het Pagatinu nummer niet? Onderaan deze blog staan alle Pagatinu codes om dit op te vragen.

Je geeft het nummer aan de verkoopmedewerker en hij of zij typt het nummer in op een speciaal pinkasje van Pagatinu. Nadat het nummer is ingetypt en gecontroleerd, zal er gevraagd worden voor hoeveel je aan stroom wilt opwaarderen (bijkopen). Mocht je nog geen idee hebben over de hoeveelheid van jouw verbruik, raden wij aan om te beginnen met 50 ANG (gulden). Zo kun je goed bekijken voor de volgende keer als je stroom nodig hebt wat jouw verbruik is en hoelang je hier mee doet.

Nadat jij je stroomtegoed hebt gekocht ga je weer naar je verblijf op Curaçao toe om het verkregen tegoed op te waarderen. Op het kastje van Pagatinu vul je de cijfers in van je tegoed en dan staat je tegoed bijgeschreven op je Pagatinu account. In het schermpje zie je exact hoeveel KWH (Kilowattuur) je nog hebt.

Code op Pagatinu systeem

Pagatinu nummer opvragen (dit nummer is nodig voor het kopen van stroomtegoed) # 1 0 0 #

Verbruik inzien:
Afgelopen uur # 2 7 2 #
Afgelopen 24 uur # 2 7 2 # #
Afgelopen 30 dagen # 2 7 2 # # #
Sinds de installatie van de meter # 4 #
Sinds de laatste naamswijziging bij Aqualectra # 4 # #

Geschat verbruik:
De komende 24 uur (op basis van het gemiddelde van de laatste 7 dagen) # 27 1 #
De komende 30 dagen, gebaseerd op het gemiddelde van de laatste 7 dagen) # 2 7 1 # #

Hoe lang je nog kan met je huidige tegoed:
Op basis van het huidige stroomverbruik # 7 4 #
Op basis van de laatste 24 uur # 7 4 # #
Hoeveel stroom er in totaal is gebruikt # 7 6 #
Welk stroomtarief nu gebruikt wordt (1, 2 of 3) # 6 #
Zien hoeveel stroom nu verbruikt wordt # 5 0 #
Reset van het totale verbruik in het verleden # 4 4 #
Verbruik inzien sinds de laatste reset # 8 7 #