Vergunning voor stage Curaçao

Iedereen die wilt gaan stage lopen op Curaçao is verplicht hiervoor een vergunning aan te vragen, de zogenoemde Verklaring van Rechtswege of in het kort de “VRW”. Ook al is Curaçao een aparte land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, dus feitelijk ook Nederlands, moet je met een Nederlandse identiteit ook deze stagevergunning aanvragen.

Ook hier is wel eens verwarring om; direct na het indienden van jouw stagevergunning aanvraag mag je al stage lopen op Curaçao. Je hoeft dus niet eerst de beslissing af te wachten van de toelatingscommissie of jouw vergunning wordt goedgekeurd of afgekeurd. Dit is maar beter ook, want dat traject kan soms wel ruim 4 maanden duren. In de praktijk komt het geregeld voor dat stagiaires hun uitslag pas binnen krijgen als ze alweer in Nederland zijn en hun stageperiode op Curaçao er reeds op zit.

Waarom zou je een stagevergunning aanvragen?

Soms krijgen wij wel eens deze vraag;

“Waarom zouden wij een stagevergunning aanvragen? Dit is toch alleen maar zonde van de verplichte leges die je moet betalen?!”

(*Info: Voor een stagiair met Nederlandse nationaliteit is de hoogte van de leges die betaald moeten bij het aanvragen van de stagevergunning 525 ANG.)

De gedachte snappen wij zeker, maar de allerbelangrijkste reden om jouw stagevergunning aan te vragen heeft simpelweg te maken met je verzekering. Zonder stagevergunning mag je officieel niet werken dan wel stage lopen op Curaçao en ben je dus niet verzekerd. Houd hier dus rekening mee indien je deze niet aanvraagt.

Veel bedrijven, vooral in de zorg, eisen ook dat je de stagevergunning aanvraagt. Zonder aanvraag mag je jezelf niet bevinden bij hun op de werkvloer en kan jij je stage niet uitvoeren. Het ene bedrijf is hier strenger in dan het andere. Zorg dat je niet wordt weggestuurd bij je stageplaats omdat je de aanvraag niet (tijdig) hebt gedaan.

Een stageplaats en huisvesting op Curaçao

Om jouw stagevergunning te kunnen aanvragen heb je minimaal een stageplaats en een huisvesting op Curaçao nodig. Eerder kun je de vergunning niet aanvragen. Mocht je nog geen stageplaats gevonden hebben, is het de moeite om op de website van CuraStage te kijken, hier tref je allerlei leuke stagevacatures aan.

Voor je huisvesting op Curaçao kun je uiteraard bij ons terecht. Op onze website staan allemaal gecontroleerde aanbieders. De aangeboden studentenhuizen en appartement /studio’s voldoen aan de door ons gestelde eisen. Mocht je hierover een vraag hebben, dan kan je ons altijd via het contactformulier een bericht sturen of stuur ons een WhatsApp.

Vergunning voor Curaçao aanvragen

Hoe ga je te werk en welke documenten heb je nodig om jouw aanvraag te kunnen indienen? Op de website van Vergunning voor Curaçao, kan je voordelige, Up-to-date handleidingen kopen en direct downloaden. Hiermee kan jij je aanvraag eenvoudig zelf in orde maken en indienen. Liever op zeker spelen en de aanvraag laten indienen? Dat kan natuurlijk ook. Bekijk hier de website voor alle informatie.