Voor je stage op Curaçao ben je natuurlijk alles al aan het verzamelen. Je staart naar je grote reiskoffer, zit echt alle erin? Niks vergeten? Je laptop, krultang, opladers en föhn zijn ingepakt. Allemaal apparaten met een stekker die je gewend bent in Nederland; voor 220 volt (tegenwoordig 230 volt) en geschikt voor 50 Hz.

Maar hoe zit het met de stroom in jouw studentenhuis, je toekomstige huisvesting op Curaçao? Hoeveel volt heb je daar eigenlijk? Wellicht heb je een reisstekker of omvormer nodig om al jouw apparaten goed te kunnen laten werken?

Stroom bij je huisvesting op Curaçao

Op Curaçao hebben de meeste (kleine) huishoudens 110 volt en 60 Hz aan stroom. De 110 volt wordt gemeten tussen de 2 draden in het stopcontact; de zogenoemde “Fase” (een bruine draad) en de “Nul” (een blauwe draad). In Nederland levert de stroom tussen die twee draden 220 volt op.

Wat er gebeurt bij studentenhuizen en tevens bij alle grotere huizen op Curaçao is dat ze in plaats van één “Fase” en de “Nul” hanteren, twee “Fases” gebruiken en de “Nul” compleet weglaten. De stroom tussen 2 Fases levert op Curaçao namelijk 220 volt op. Als je dit in Nederland zou doen, levert dat weer 380 volt op (beter bekent als “hoogspanning”).

Een heel technisch verhaal en wellicht ook totaal overbodig 😉 , maar zo heb je een beeld van wat het verschil is tussen de stoom op Curaçao en Nederland en heb je een interessant weetje te vertellen tijdens de Happy Hours op Curaçao.

Reisstekker nog op Curaçao?

De verkorte versie van het antwoord op deze vraag is; Nee, je hebt geen reisstekker nodig op Curaçao voor jouw Nederlandse apparatuur. Nagenoeg alle type huisvestingen op Curaçao hebben de gewone stekers die jij gewend bent in Nederland.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je een verloopstekker wilt hebben van 110 volt naar 220 volt stekker voor bijvoorbeeld op je stage of een andere locatie. Dit kan handig zijn, omdat de meeste opladers van laptops en mobiels zowel op 110 volt als op 220 volt kunnen werken. Deze verloopstekker kun je echt in alle winkels kopen en kosten ongeveer 5 gulden. Check wel altijd of jouw apparatuur echt geschikt is voor 110 volt voordat je dit doet.

Mocht je nog andere vragen hebben met betrekking tot jouw stage op Curaçao, stagevergunning aanvraag en/of je huisvesting, dan horen wij het graag. Dan kun je contact opnemen via het contactformulier of stuur ons een WhatsApp.